Wat stress doet met je lichaam!
Stress is slecht voor je lichaam, dat weten we. Maar merk je het op wanneer het slechter wordt? Meestal voel je de gevolgen van stress wel doordat je meer gaat zweten, je sneller opwind en boos wordt maar ook je hart gaat sneller kloppen enzovoort. Maar we merken vaak niet dat cellen in het immuunsysteem reageren met veranderingen in hun activiteit.

.

Ongeacht wat de oorzaak van je stress is. Je triggert op zo'n moment het bekende vecht- en vluchtmechanisme. Dat is evolutionair bepaald. Het beschermde je voorouders in de prehistorie. Zorgde dat zij hard wegrenden of de strijd aangingen met een wild beest of rivaliserende stam dat hun pad kruiste.


Heb je stress? Dan gaan de alarmbellen in je lichaam af. Het gevolg is een hormonale kettingreactie.


Zo zorgt het hormoon adrenaline er onder andere voor dat je spieren aanspannen en je bloeddruk plus hartslag stijgen. Je ademhaling versneld en wordt oppervlakkiger. Bloedvaten trekken samen om geen bloed te verspillen. Je spijsvertering vertraagt en je gaat zweten om niet oververhit te raken.


Vervolgens wordt het hormoon cortisol actief. Het zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel stijgt en je stofwisseling versnelt. Je hebt immers brandstof nodig om de stresssituatie het hoofd te bieden. Tegelijkertijd onderdrukt de cortisolproductie het immuunsysteem. Want, het gevaar overleven is belangrijker dan ziektekiemen bestrijden, wondjes genezen, je eten verteren et cetera.


Nee, tegenwoordig hoef je niet meer letterlijk te vluchten of te vechten, zoals je evolutionaire voorouders. Het stresssysteem daarentegen kent geen onderscheid. Want, zodra stress de kop opsteekt, reageert je lichaam identiek. In eerste instantie wordt je afweer versterkt tegen eventuele verwondingen en infecties. Maar, houdt de spanning aan dan duikt je immuunsysteem de diepering in!

.

Het is dus belangrijk om zeker nu stress te vermijden of te managen. Zo ondersteun ik me met essentiële oliën zoals StressAway, Harmony, Valor en White Angelica. Deze gaan mijn stress verminderen en onrechtstreekse mijn immuniteit boosten.

.

Hoe ga jij om met de huidige situatie? Lukt het om niet te veel te stressen of weet je met jezelf geen blijf?

.

Veel liefs

Tina

0 keer bekeken

Natuurlijk mooi en gezond

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

Aanmelden voor nieuwsbrief

Thanks for submitting!

© 2020 by NatureWise. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now