Wat doet slaaptekort met ons lichaam?Slaaptekort brengt niet alleen het gevoel van moeheid mee. Er schuilt veel meer achter het woord ‘slaaptekort’ dan je zou denken. De hoeveelheid slaap iemand nodig heeft, hangt af van persoon tot persoon. Algemene richtlijnen zijn er niet, maar de meeste artsen raden aan dat kinderen 10 à 11 uur per nacht slapen, adolescenten 9 uur en volwassenen 7 à 9 uur. Op hoge leeftijd neemt de nachtelijke slaapbehoefte af, maar kan een middagdutje deugd doen.


Eén nacht te weinig slapen kan niet zoveel kwaad. De realiteit is echter dat velen, met ons snelle levensritme en alle stress die we van het werk mee naar huis nemen, lang niet genoeg slapen. En dat kan ernstige gevolgen hebben. Ik vertel je in deze blogpost wat de gevolgen hiervan kunnen zijn.


  • Dat je minder energie hebt als je niet genoeg slaapt is evident. Door te weinig te slapen, bouw je namelijk een slaapschuld op. Daardoor krijg je een grotere behoefte om te slapen. Dat leidt tot de meest klassieke klachten: je bent slaperig, kan je niet goed concentreren, je hebt minder energie en voelt je lomer omdat je geest onvoldoende heeft kunnen recupereren. Dit soort korte termijneffecten kunnen subtiel zijn. Maar wanneer je een langer slaaptekort opbouwt kan dit heel wat grote problemen met zich meebrengen.


  • Wanneer je te weinig slaapt, loopt je een verhoogd risico op verkoudheden of griep of erger. Een studie van de universiteit Carnegie Mellon in Pittsburgh, die verscheen in Sleep, stelt dat mensen die minder dan 6 uur slapen 4,2 keer meer vatbaar zijn voor een verkoudheid dan wie meer dan 7 uur slaapt. Een slaaptekort zorgt er immers voor dat het immuunsysteem niet functioneert zoals het moet. Afweerstoffen worden namelijk in de diepe slaap aangemaakt, legt. Ook de aantal uren dat je slaapt hebben hier invloed op.  • Diëten en veel sporten heeft weinig zin als je te weinig slaapt. Al die inspanningen zouden wel eens helemaal voor niets kunnen zijn. Recente studies wijzen immers uit dat er een verband bestaat tussen de slaapduur en gewichtstoename. Dit heeft meerdere oorzaken. Wanneer je te weinig slaapt treedt er een stressreactie van het lichaam op. De cortisol neemt toe en de suikerniveaus gaan omhoog. Het hongerhormoon neemt toe en het verzadigingsniveau neemt af. Daardoor zijn we, als we te weinig geslapen hebben, geneigd om meer en langer te eten dan goed voor ons is. Heel wat studies wijzen dan ook uit dat een tekort aan slaap ons vaker doet grijpen naar een ‘laatavondsnack’, en dat er bovendien meer gekozen wordt voor voeding die rijk is aan koolhydraten en vet.

  • Voor het slapengaan nog snel even die mails bekijken en beantwoorden is geen goed idee, want door die verloren slaap zal je de dag nadien minder productief zijn. Een van de fundamentele gevolgen van te weinig slaap is immers het verlies van cognitief vermogen. Wanneer je te weinig slaapt, gaan de hersenfuncties achteruit.De gevolgen? Een verslapte aandacht, een slechter geheugen en een tragere reactietijd. Je probleemoplossend vermogen zal achteruit gaan, je krijgt het moeilijker met prioriteiten stellen, wordt prikkelbaar en je zal ook vaak verkeerde beslissingen nemen. Achter het stuur kruipen met slaaptekort kan heel gevaarlijk zijn. Volgens de Amerikaanse National Sleep Foundation zijn verkeersongevallen een van de meest ernstige gevolgen van slaaptekort. Slaperigheid kan zelfs een nog grotere invloed hebben op het rijgedrag dan alcohol volgens studies.


  • De achteruitgang van die hersenfuncties heeft ook een impact op het dagelijkse leven. Wie niet genoeg slaapt, heeft minder controle over zijn emoties,. Een studie van Harvard Medical School en de universiteit van Californië in Berkeley toonde met MRI’s aan dat een slaapgebrek 60 procent meer activiteit veroorzaakt in de emotionele gebieden van de hersenen. Dat verklaart mogelijk waarom we meer prikkelbaar, agressief of opvliegend zijn wanneer we niet goed uitgerust zijn. Als je te weinig slaapt, word je meer door impulsen gedreven. Dat kan grote gevolgen hebben. De kans op gokverslaving en depressie is vaak groter bij mensen met een chronisch slaaptekort.


  • Om diezelfde reden voedt een chronisch slaaptekort een vroegtijdige veroudering van bepaalde hersenfuncties. Slaaptekort zou het proces van dementie versnellen. Goed slapen is dus in zekere zin een vorm van bescherming tegen dementie. Slecht slapen werkt nog andere tekenen van veroudering in de hand. Het zogenoemde schoonheidsslaapje zou volgens kleinschalige studie kunnen wijzen dat slapen belangrijk is voor de reparatie en hydratatie van de huid.


  • Ook niet te negeren is de link tussen een chronisch slaaptekort en cardiovasculaire ziekten. Volgens een studie van Chicago Medical School lopen mensen die minder dan 6 uur per nacht slapen tweemaal zoveel risico op een beroerte of hartaanval. De slechte effecten voor de hartgezondheid hebben wellicht te maken met verstoringen van de algemene gezondheid en biologische processen van het lichaam. Het is bijvoorbeeld geweten dat de bloeddruk stijgt wanneer je te weinig slaapt, mogelijk zonder dat je daar iets van merkt. Op korte termijn is dit omkeerbaar. Maar door jarenlange verwaarlozing van je lichaam door te weinig slaap, kan je uiteindelijk wel een permanente hoge bloeddruk krijgen. Hoe langer het probleem aanwezig blijft, hoe groter de kans op blijvende schade. Ook de suikerniveaus in het lichaam gaan omhoog door slaaptekort. Het kan subtiel beginnen, maar de effecten zijn snel aanwezig. Als je een paar dagen te weinig slaapt, heb je al relevante veranderingen. En daardoor neemt de kans op diabetes aanzienlijk toe.


  • Velen vinden het leven te kort om veel te slapen. Maar lang wakker blijven, verlengt het leven niet, integendeel. Door een verhoogd risico op bepaalde ziektes, zoals hierboven vermeld, hebben mensen die enkele uren minder slapen meer kans op overlijden. Door een activatie van al die mechanismen ontstaat er een algemene negatieve gezondheidstoestand. Dit kan op termijn ook leiden tot een grotere kans op kanker, gastro-intestinale problemen en andere ziektes, wat het risico op overlijden vergroot.

Zo zie je dat het niet zomaar dat onschuldige moe gevoel is als gevolg van te weinig slaap. Heb je problemen met slapen neem dan zeker contact op met je huisarts. Bespreek met hem de opties, maar vergeet ook niet dat heel wat natuurlijke middelen zoals essentiële oliën, ontspanningsoefeningen en meditatie ook tot de opties kunnen behoren! Door deze drie laatste dingen is mijn slaap al aanzienlijk beter geworden dus zeker de kans geven waard. Heb je hierover vragen dan mag je me deze zeker stellen! Ik help je graag door mijn ervaringen te delen.

Ik wens jullie een heel veel gezonde slaap toe!

Veel liefs

Tina X

( Bron: De Morgen)

0 keer bekeken

Natuurlijk mooi en gezond

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

Aanmelden voor nieuwsbrief

Thanks for submitting!

© 2020 by NatureWise. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now