Wat is Essentiele olie?

Etherische olie wordt soms essentiële olie genoemd. De aanduiding essentiële olie is een anglicisme en komt van het Engelse woord essence dat hier extract betekent.

Etherische olie is een vluchtige of aromatische olie is een uit plantmateriaal gewonnen mengsel van vluchtige, aromatische moleculen dat kenmerkend is voor de geur van de plant waaruit ze worden gewonnen.

Hoewel dergelijke mengsels "olie" worden genoemd, bevatten etherische oliën geen vet.

Ze worden gewonnen uit verschillende delen van een plant, bijvoorbeeld de bloesem, de vrucht, het zaad, de bladeren, de schil, de schors of het hout (van stam, takken of wortels).

Meestal bevat een plant niet meer dan 1% etherische olie. Soms bevatten verschillende delen van een plant verschillende vluchtige oliën. Slechts een klein deel (circa 10%) van het plantenrijk is in staat deze aromatische bestanddelen te produceren.

Sommige soorten olie zijn vrij duur, doordat soms veel planten nodig zijn om een kleine hoeveelheid olie te produceren.

Zo is bijvoorbeeld rozenolie, heel duur omdat er veel speciaal voor de olie gekweekte rozen nodig zijn om vluchtige olie te produceren.

Hoe wordt essentiële olie gewonnen?

Vluchtige olie wordt op verschillende manieren gewonnen.

De meeste vluchtige olie wordt gewonnen door middel van stoomdestillatie.

Hierbij wordt stoom door de te verwerken plantendelen geleid.

De vluchtige olie vervliegt met de stoom.

Nadat de stoom is afgekoeld tot water, en ook de vluchtige olie weer vloeibaar is geworden, kan de vluchtige olie hiervan worden gescheiden door het verschil in polariteit tussen de olie en het water.

Een methode die bij citrusvruchten gebruikt wordt is de persing.

De oliehoudende schil van de plant wordt uitgeperst en de olie komt tevoorschijn.

Uit enkele soorten hout wordt vluchtige olie gewonnen door droge destillatie.

Hierbij wordt de vaste stof voorzichtig verwarmd, waarbij de vluchtige olie verdampt.

Deze damp wordt vervolgens gecondenseerd. Een methode die bij citrusvruchten gebruikt wordt is de persing. De oliehoudende schil van de plant wordt uitgeperst en de olie komt tevoorschijn

Hoe werkt essentiële olie?

Doordat onze reukreceptoren direct in contact staan met het limbisch systeem van onze hersenen  (het emotionele geheugencentrum) hebben essentiële oliën direct invloed op onze hersenen. Ademen we een molecule in van essentiële olie, dan reist het molecule via de neus naar een ontvangende neuron (zenuwcel) die het vervolgens naar de limbische hersenen transporteert en vooral naar de hypothalamus, het regelcentrum dat zorgt voor het handhaven van het interne milieu, ook wel homeostase genoemd. De signalen die via onze overige vier zintuigen (voelen, proeven, horen en zien) binnenkomen gaan eerst via de thalamus voordat ze de betreffende delen van de hersenen bereiken.

 

Het limbisch systeem speelt een belangrijke rol in het regelen van het hartritme, bloeddruk, ademhaling, geheugen en hormoonbalans. Essentiële oliën kunnen daarom veel invloed uitoefenen op diverse lichamelijke en psychologische processen. Onderzoekers van de universiteit van Wenen en Berlijn ontdekten dat sesquiterpenen, een natuurlijke verbinding in essentiële oliën als wierrookhars, het zuurstofgehalte in de hersenen tot wel 28% verhoogt. Deze toename van zuurstof in de hersenen zorgt voor een verhoogde activiteit in de hypothalamus en het limbisch systeem en kan daardoor een grote invloed hebben op emoties, leerprocessen, gedrag en allerlei lichamelijke processen, zoals het immuunsysteem, hormoonbalans en energieniveau.

 

Onze hersenen zijn het meest complexe orgaan. Hersenletsel is vaak moeilijk te genezen en het genezingsproces is meestal traag. Vooral een essentiële olie als wierrookhars kan dit proces mogelijk helpen. De sesquiterpenen in de olie verhogen de zuurstoftoevoer naar de hersenen waardoor ze beter werken. Ze zorgen voor een langzamere en diepere ademhaling. Ze stimuleren de werking van het limbisch systeem en overige klieren in de hersenen. De sesquiterpenen hebben ook de eigenschap dat ze de bloed-hersenenbarrière kunnen passeren. Ze kunnen eveneens binnendringen in de huid en invloed uitoefenen op de zenuwen en op de meridianen en daar op cellulair niveau voor heling en balans zorgen.

Wat kan essentiële olie voor je betekenen?

  • Zuivere etherische oliën, geëxtraheerd door zorgvuldige stoomdestillatie en koud persen, zijn krachtiger en effectiever dan droge kruiden en ze leveren snelle en effectieve resultaten. De olie kan verstoven, geïnhaleerd, op de huid of bij een massage gebruikt worden.

 

  • Moderne leefstijlen zorgen niet altijd voor optimaal fysiek welzijn. Slechte eetgewoonten, te weinig beweging en teveel vervuiling om ons heen kunnen het lichaam uit balans halen en je energieniveaus doen dalen. Supplementen met etherische olie kunnen de balans herstellen. Voel je iedere dag vitaal met op onbewerkt voedsel gebaseerde voedingsstoffen, krachtige antioxidanten en zuivere etherische oliën.

 

  • Er zijn een paar honderd soorten oliën die gebruikt worden voor hun geneeskrachtige werking. Zo kan je met etherische olie je gezondheid gaan ondersteunen.

 

  • Etherische oliën worden al duizenden jaren voor cosmetische doeleinden gebruikt. Zo kunnen ze je een frisse uitstraling geven, ouderdomskenmerken verzachten en je haar voeden.

 

  • Je hoeft je huis niet schoon te maken met agressieve chemische producten. De natuur heeft heel wat effectieve alternatieven die onze gezondheid niet schaden.

 

  • Wierook en etherische oliën van planten hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in religieuze en spirituele ceremonies. Ze helpen het triviale te overstijgen en verbinding te maken met iets groters. Creëer spiritueel bewustzijn door meditatieve, versterkende etherische oliën te verstuiven, verdunnen of op je polsen, voeten en achter je oren aan te brengen. Je kan etherische olie ook gebruiken ter ondersteuning van emoties.

 

  • Baby’s en kinderen kunnen hier ook heel veel voordeel bij hebben. Weet wel dat het gebruik hiervan anders is dan bij volwassenen!

 

  • Aromatherapie met etherische oliën kan ook toegepast worden op heel wat dieren zoals, honden, katten, honden,…

Let wel op!

Gebruik enkel etherische olie van hoogwaardig, 100% natuurlijke therapeutische kwaliteit!

Vanwege de hoge prijzen van uit planten gewonnen etherische oliën, worden ook natuur identieke oliën geproduceerd die via chemische synthese verkregen stoffen bevatten. Vaak worden oliën dus goedkoper gemaakt door toevoeging van chemische bestanddelen.

Ook worden ze in veel gevallen onethische bekomen en worden ze meestal verdund! Jammer genoeg staat de wet op dat vlak nog niet op punt.

Vanop het moment een flesje olie 10% pure etherische olie bevat mag men op de verpakking natuurlijk zetten.

Dit kan schadelijk zijn voor je gezondheid en geeft ook geen juiste werking.

Hou hierbij in je achterhoofd dat chemische stoffen maar 26 sec nodig hebben om in onze bloedbaan terecht te komen en dus schade aan te richten.

Mijn advies!

Ik heb  in het verleden al heel wat merken getest maar niets werkte en nog erger ik kreeg er allergische reacties van tot blaren zoals brandwonden toe. Ik was het geloof in essentiële oliën totaal kwijt. maar toen  ik Young Living leerde kennen ben ik terug gaan geloven in de kracht van de natuur in de vorm van oliën.. Alles wat ik  op mijn site en blog schrijf en maak gaat over oliën die 100% natuurlijke en van hoge therapeutische waarde zijn, dus over de oliën van Young Living. Dit is echt heel belangrijk voor je eigen gezondheid. Ik zeg dit niet om reclame te maken of eender wat maar omdat ik uit ervaring weet wat hun oliën en producten waard zijn. Vooraleer ik dit allemaal vertel heb ik eerst alles uitvoerig getest en kan dus ook met zekerheid vertellen dat hun oliën zuiver zijn en effectief werken. Het bedrijf heeft dan ook een zeer steng SEED TO SEAL programma zodat de kwaliteit altijd gegarandeerd is. Onze gezondheid staat bij hen op de eerste plaats!

Wil je hier meer informatie over? Neem dan zeker contact op en ik help je graag verder!

Veel liefs,

Tina

Natuurlijk mooi en gezond in balans

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

Aanmelden voor nieuwsbrief

Thanks for submitting!

© 2020 by NatureWise. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now